Toulky Zahradou Čech:Zahradou gastronomických rozkoší

Toulky Zahradou Čech: Zahradou gastronomických rozkoší

Zahradou Čech se můžeme toulat křížem krážem, bezpočtukrát, a přece to bude pokaždé jiné. Ať už ale vyrazíme na výlet s jakýmkoli záměrem, brzy se k nám připojí i bratr Hlad a sestra Chuť. Dobré, zdravé, kreativně připravené i prezentované jídlo se poslední dobou stalo životním stylem. Gastronomická revoluce, jak jinak, zasáhla i Zahradu Čech.

Informace

Dá se tu báječně jíst, skvěle pít, je tu prostě možné dělat si jídlem radost, a nevnímat ho jen jako palivo pro tělo. Nalijme si tedy sklenku aperitivu pro nastartování chuťových pohárků a vydejme se do království chutí. Začneme v Litoměřicích a pak se posuneme dál do kraje.

Restaurace Veget (La Karotka)
Nedaleko litoměřického náměstí zve k mimořádnému zážitku nenápadný vývěsní štít jedné z nejlepších vegetariánských restaurací v Česku. Je důkazem, že vařit bez masa, nebo dokonce připravovat veganské pokrmy, nemusí ani trochu znamenat kydnout na talíř jakousi hmotu. Toho se tu nedočkáte. V La Karotce vám přinesou jídlo, které je prezentované v duchu současných trendů a vypadá nesmírně lákavě. A co víc – skvěle chutná! Těžko doporučovat nějaké konkrétní jídlo. Bývám tu častým hostem a ještě se mi nikdy nestalo, že by mi nechutnalo. K mým drobným radostem patří vodit sem zapřisáhlé masojedy a prolamovat jejich nedůvěru k bezmasým jídlům. Ať si tu dáte hummus, carpaccio z červené řepy, tapas, některou z výtečných polévek, gratinovaný kozí sýr, grilovaný camembert, thajské nudle, sushi nebo lasagne, bude vám blaze a nádherně lehko.

Biskupský pivovar
Máte-li ale přeci jen nezvladatelnou chuť na maso, zvolte Biskupský pivovar. Najdete ho nedaleko gotického hradu a budete příjemně překvapeni pohostinným interiérem v lehké nostalgii po dobách první republiky. Prostoru dominují blýskavé měděné varny, v nichž sládek Miloslav Došek dokáže vykouzlit výborný, klasicky spodně kvašený ležák. Jídlo je velmi dobré – třeba takové konfitované kachní stehno, flank steak (který tu vážně umí připravit), zvěřinový guláš nebo tažená krkovička – k tomu pěkně dvanáctku Štěpána nebo jedenáctku Děkana… odcházet budete zcela ukojeni.

Radniční sklípek
Přímo na náměstí, respektive pod ním, nás čeká další gastronomicky velmi zdatná restaurace. V jedinečném prostředí litoměřického městského podzemí vás až zaskočí pestrá a četná nabídka salátů. Hodně tu dají na regionální zdroje, takže si můžete pochutnat na steaku z mladého býčka z nedaleké farmy, křehkém jehněčím na česneku, jemném tataráku, grilované vepřové panence a všechno to můžete zakončit povedenými domácími lívanečky se sezónním ovocem.

Káva s párou nebo Kávovna?
Kávu a něco na zub? Litoměřice nejsou žádné velkoměsto, ale kavárny tu snesou srovnání s nejmódnějšími pražskými čtvrtěmi. Minimálně pak dvě. Kousek za náměstím objevíte zvenčí nenápadnou Kávovnu s vlídnou obsluhou, domáckým prostředím, dvorečkem a především, pečlivě vybíranou kávou z nejrůznějších českých pražíren. Nabídnou vám tu kávu na mnoho způsobů, zeptejte se, co mají dnes na mlýnku a užijte si to nádherné povídání o kávě, ještě než přivoníte a necháte kofein, aby protáhl vaše cévy. Pod městskými parkány, v budově někdejší železniční zastávky zase sídlí Káva s párou, interiérově dotažená kavárna s vlastní cukrářskou výrobnou. Ani tady se nespletete, půvabná a usměvavá obsluha poradí, doporučí… prostě vám udělá pomyšlení. Až tu budete, opovažte se neochutnat něco z dobrot pečených támhle za těmi dveřmi – to by byl hřích, který se při posledním soudu neodpouští.

Cukrovar
Jen o kousek dál po proudu Labe, na kraji Lovosic, v budově bývalého cukrovaru, který dal novému komplexu jméno, čeká restaurace, v níž si budete připadat jako někde ve stylové kovárně. Posaďte se a nechte se zlákat na některou z položek vynalézavého menu. Třeba flank steak s dýňovým pyré, domácí burger, kuřecí steak v tandoori koření anebo vepřová žebra v indonéském duchu následované dejme tomu výborným čokoládovým fondantem. A pokud toho na vás bude moc – hned vedle je dobře vybavené fitness, kde můžete přijaté kalorie efektivně spálit.

Dvůr Perlová voda
V nevelké, ale malebné vísce Kostelec nad Ohří snadno najdete rozsáhlý moderní komplex, který vznikl z barokního statku. Nadstandardní bydlení, spousta nabídek na sportovní i relaxační aktivity, vlastní kořenová čistička, ale především velmi dobrý restaurace s minipivovarem. Vaří tu spodně kvašený ležák Lanýž, který vám bude zaručeně chutnat. Pod menu je podepsána jedna z českých gastronomických legend, chef Pavel Schejbal a rozhodně stojí za to, nechat se jím vést od předkrmu k dezertu. Osobně jsem zamilován do hovězí dušené pečeně na černém rybízu podle receptu páně Schejbalovy babičky z nedaleké Budyně nad Ohří. Ze zdejší alchymistické dílny ostatně pochází i název celého utěšeného podniku.

Čokolaterie Třebenice
Na třebenickém náměstí budete mít najednou pocit, že jste se ocitli v Provence. Úhledný domek voní už na dálku, aby ne, je po střechu plný báječné čokolády, kterou tu vyrábějí s láskou a péčí. Ostatně – můžete se o tom sami přesvědčit, do výrobny jedinečných lanýžků je možné nahlédnout prosklenou stěnou. Vyzkoušejte všechny příchutě, nadchnou vás. Pak ovšem musí následovat mistička plná horké temně voňavé čokolády se spoustou možností, jak ji kořenit - od růžového pepře (famózní!) po sůl, skořici, masalu, citrónový pepř, chili... kdo by si pamatoval všechna jména, když je pěkná honička zapamatovat si všechny chutě. A tím čokoládové menu zdaleka nekončí – uvidíte sami.

Dortletka
Na druhém konci Zahrady Čech, v srdci Roudnice, snadno najdete cukrárnu Dortletka. Zvláštní jméno? Vděčí za něj své největší pýše, rodinnému klenotu tradovanému po generace – křehké sněhové dortletce, dezertu ověšenému cenami – regionální potravina, regionální produkt Českého středohoří… Jde o bílkové pusinky spojené tajným kávovým krémem obalené ve směsi piškotů a kávy podle receptu dovezeného pradědečkem majitelky dnešní cukrárny. Opravdu senzační dortletku doplňuje velmi poctivě vyráběná česká dortová klasika i sladké inovace – třeba Říp, v němž se spojují jemné tóny marcipánu s chutí broskví.

A to všechno dohromady…
O víkendu 8.-10. září 2016 je k tomu všemu možné vyzkoušet i další chutě Zahrady Čech na už čtvrtém ročníku Gastro Food festivalu konaném v prostorách litoměřického výstaviště.

Autor textu: Rostislav Křivánek

Tento webový portál byl vytvořen za přispění státního rozpočtu České republiky.