tergus-1x1-1.jpg

Regionální značku České středohoří si odnesly tři nové produkty a dva zážitky!

Pivo Lanýž, likérové víno Tergus, čerstvé sýry z Merboltic, zážitkový komplex HistoryPark a truhlářské kurzy Jak na dřevo - to jsou nově certifikovaní.

Ve středu 11. května udělila již 15. certifikační komise značku ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ Regionální produkt celkem pěti uchazečům. Certifikát si odneslo Pivo Lanýž, likérové víno Tergus, kravské a kozí sýry z Merboltic, zážitkový komplex HistoryPark Ledčice a truhlářské kurzy Jak na dřevo pana Jana Marka.

Komise se v prostorách Diecézního domu v Litoměřicích, kde je též sídlo Destinační agentury České středohoří již po patnácté, aby projednala nové žádosti o regionální značku i její obnovy.

O ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ Regionální produkt se tentokrát přihlásili tři producenti a dvě zařízení nabízející i regionální zážitek, což je pro návštěvníky velmi zajímavé. Současně byl certifikát již podruhé obnoven panu Chovanečkovi za jeho vynikající pršuty a fermentované uzené výrobky i za jehněčí maso. Druhou obnovu si odnesl pan Lípa z Podřipského pivovaru ze Ctiněvsi pro svůj světlý ležák 11 a Pšeničné pivo a také zážitková akce - Roudnický košt, který se letos uskuteční 11. června ve venkovních prostorách lobkowiczkého zámku.

A kdo si novou značku odnesl?

Likérové víno TERGUS

Z místního rodinného Vinařství Mikulenkovi z Velkých Žernosek. Víno je vyráběno z červené odrůdy Dornfelder lehkým dolihováním a následným zráním minimálně rok v dubových sudech. Jeho bílá varianta se připravuje z odrůdy Müller Thurgau. Obě vína jsou ideální v kombinaci s dobrou čokoládou. Vychutnat si je můžete přímo ve vinařství nebo objednat na jejich e-shopu.

PIVO LANÝŽ

Z minipivovaru z usedlosti Dvůr Perlová voda získalo druhý nový certifikát. Pivo Lanýž se prodává jak svrchně, tak spodně kvašené o různé stupňovitosti. Jeho výjimečnost a specifický chuťový profil mu dává voda použitá k výrobě. Pochází z vlastního, cca 60 m hlubokého vrtu ve vápencovém podloží, díky čemuž je voda velmi tvrdá a minerální.

KRAVSKÉ A KOZÍ SÝRY Z MERBOLTIC

Vyrábí ručně paní Šancová ve svém Hospodářství Pod Strážným vrchem v památkově chráněné obci. Mléko pochází od vlastních zvířat, speciálně pak od mléčného kravského plemene Jersey s vysokým podílem tuku. Sýry typu "korbáčky" jsou ručně tahány do dalších forem - provázků, prstýnků nebo jako jadely a parenica. Z kozího mléka jsou pak vyráběny sýry s příchutí vlastních bylin či česneku ve formách žervé nebo balkánů.

Na řadu přišly i zážitky!

Zážitky jo to, co turisté při svých návštěvách hledají. Nechtějí si jen produkt produkt, ale něco u toho zažít. Certifikát si odnesly tentokrát hned dva uchazeči.

JAK NA DŘEVO

Truhlářské kurzy pana Jana Marka také z Merboltic v srdci Českého středohoří. Víkendové kurzy pro maximálně 6 lidí jsou opravdovým zážitkem. Nejen proto, co se zde lidé naučí - tedy jak vyrobit nábytek tak, aby vydržel pokud možno na věky bez šroubů a vrutů, ale také si zde velmi odpočinou. Jsou ubytováni přímo v samotné chalupě pan Marka, která je památkově chráněnou stavbou, a je o ně výborně postaráno. Domácí výtečná kuchyně s nabídkou regionálních potravin, večerní posezení u ohně či v malebném podkroví stavení.

HISTORYPARK

Ledčice je zábavný areál nedaleko hory Říp, který je zážitkem pro celou rodinu. Jde o archeo park, kde si mohou nejen děti, ale i dospělí vyzkoušet sami nebo s lektorem - archeologem zkusit tuto zajímavou práci. Odkrýt hrob, najít a zařadit nalezené věci - keramiku, náčiní či zbraně, ale mohou si tu řadu věcí zkusit i sami vyrobit. Taková kamenná sekerka vyrobená jen čistým ručním broušením, ta dá zabrat i dospělému silákovi. Součástí zařízení je bistro, kde si mimo jiné koupíte i perníkového mamuta z Podřipského perníčkování paní Nebeské a v klidu posedíte.

Všem značkařům přejeme hodně štěstí a vítáme je v naší rodině - ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ Regionální produkt!

Podrobnosti o konání

Datum: 12.5.2022

Fotogalerie